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RESPONSE TO CONSULTATION PAPER 

 

The PDPC reserves the right to make public all or parts of any written submission and to 

disclose the identity of the source. Commenting parties may request confidential 

treatment for any part of the submission that the commenting party believes to be 

proprietary, confidential or commercially sensitive. Any such information should be 

clearly marked and placed in a separate annex. If the PDPC grants confidential treatment, 

it will consider, but will not publicly disclose, the information. If the PDPC rejects the 

request for confidential treatment, it will return the information to the party that 

submitted it and will not consider this information as part of its review. As far as possible, 

parties should limit any request for confidential treatment of information submitted. The 

PDPC will not accept any submission that requests confidential treatment of all, or a 

substantial part, of the submission. 

Question 1. What are your views on the proposed scope of application of the Advisory 

Guidelines: 

a. To organisations that offer products or services that are likely to be accessed by 

children, or are in fact accessed by children, even if the products or services are 

not targeted at children; and  

b. That the requirements relating to the protection of children’s personal data within 

the Advisory Guidelines will apply to the organisations that are data 

intermediaries?  

 

The proposed scope will sufficiently provide guidance to organisations & intermediaries 
in protecting children’s personal data.   

 

Question 2. Section 18 of the PDPA provides that an organisation may collect, use or 
disclose personal data about an individual only for purposes that a reasonable person 
would consider appropriate in the circumstances. What are examples of reasonable 
purposes for organisations to collect, use, or disclose children’s personal data? 
 

Depending on the definition of children (is it below 13 yrs old or below 16 yrs old or 

below 21 yrs old?)  

We currently offer children account (for age below 16 yrs old are open in trust with 

parents, grandparents or legal guardians) where the child’s information is collected 

during account opening. 

Information collected may be used for analysis purposes. 

An example can be collection of student’s personal data for the purpose of his 

education loan application. 
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Question 3. When communicating with children, organisations must use language that 

is readily understandable by children, and can use visual and audio aids to support the 
child’s understanding. What in your view are examples of such communication with 
children?  

 

Depending on the definition of children (is it below 13 yrs old or below 16 yrs old or 

below 21 yrs old?) 

May not be feasible as some products (e.g. savings account) are offered to both adults 

& children via same platform (e.g. online application portal) and same set of terms and 

conditions are used 

We currently only communicate with the trustee (parents, grandparents or legal 

guardians) for those accounts held for child below age 16 yrs old.  

Some examples will be video clips on social media, Youtube & etc. 

 
Question 4.  How should organisations minimise the collection, use, and 
disclosure of children’s personal data? 
a. If an organisation were to collect personal data in order to ascertain their users’ 

age, what measures or best practices should an organisation be undertaking? 
b. If an organisation were to collect geolocation data, should geolocation be switched 

off by default so that products and services cannot automatically start collecting 
geolocation data when they are first used? 

The data collected is for purpose of account opening as part of customer due diligence 

process. 

We currently do not collect geolocation data of the child 

The collection of Education Loan applicant’s personal data during loan application are 

confine to the Education Loan applications. The age of the applicant can be obtained 

from the supporting documents in loan application eg. NRIC.   

 
Question 5.  What are examples of situations where an organisation should conduct a 
Data Protection Impact Assessment (DPIA) before releasing products or services likely to 
be accessed by children? What should an organisation consider when conducting such a 
DPIA? 

 

For example, during design stage of a new product or service cater for children; their 
parents or legal guardian could be included in the consideration.   
 

Question 6.  The PDPC notes that the age threshold of 13 years appears to be a 
significant one in relation to the protection of minors, and moving forward is considering 
to adopt the practical view that a child that is between 13 and 17 years of age will have 
sufficient understanding to be able to consent on his or her own behalf to the collection, 
use, or disclosure of his or her personal data, as well as withdraw such consent. What are 



3 

 

your views of when a child can give valid consent on his or her own behalf under the 
PDPA? 

 

Children between 13 to 17 years of age now are open to knowledge and information 
available on social & digital media, they should be able to give valid consent on his or 
her own. 
The current minimum age to open a savings account is 16 yrs old and for a current 
account is 18 yrs old. It is deemed that the customer who is 16 yrs old or 18 yrs old can 
give valid consent on his or her own behalf 

 
Question 7.  The PDPC has said that children’s personal data is of a more sensitive 
nature, and that organisations are required to take extra precautions and ensure higher 
standards of protection under the PDPA with regard to such data. The PDPC is considering 
making it a best practice for organisations handling children’s personal data, to implement 
both the Basic and Enhanced Practices listed in the Guide to Data Protection Practices for 
ICT systems. Are the practices listed in this Guide adequate? Are there additional 
measures that organisations should undertake for the protection of children’s data? 

Yes, adequate. 

 

 
Question 8.  The PDPC requires an organisation to notify each individual affected by a 
notifiable data breach in any manner that is reasonable in the circumstances. A notifiable 
data breach is a data breach that (a) results in, or is likely to result in, significant harm to 
an affected individual; or (b) is, or is likely to be, of a significant scale. Where a notifiable 
data breach occurs, under what circumstances do you think it would be prudent for the 
organisation to inform the child’s parent or guardian of the breach, considering that this 
would allow the parent or guardian to take steps to mitigate the harm to the child of the 
breach? 

When the data breach caused the child to suffer substantial financial loses, defamation, 
any potential adverse news in social media.    
Depending on the definition of children (is it below 13 yrs old or below 16 yrs old or 
below 21 yrs old?)  
Currently we currently only communicate with the trustee (parents, grandparents or 
legal guardians) for those accounts held for child below age 16 yrs old. 
 

 


