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PDPC’s Public Consultation on the Proposed Advisory Guidelines on Children’s Data 
 
We enclose our comments to questions outlined in Part II of the above consultation paper for your 
consideration.  
 
For clarifications, you may contact the following parties: 
 

1) Paul Chung, Chief Compliance Officer and Data Protection Officer 
Email: paul.chung@trustbank.sg  
 

2) Jennifer Tan, Regulatory Compliance Lead 
Email: jennifer.tan@trustbank.sg  

 
Thank you. 

 
Questions Comments 

Question 1: What are your views on 
the proposed scope of application of the Advisory 
Guidelines:   
a. to organisations that offer products or services 
that are likely to be accessed by children, or are in 
fact accessed by children, even if the products or 
services are not targeted at children; and   
b. that the requirements relating to the protection 
of children’s personal data within the Advisory 
Guidelines will apply to organisations that 
are data intermediaries? 

We are of the view that the proposed Advisory 
Guidelines should be applicable to both 
organisations (DC) and data intermediaries (DI) 
which handle children’s personal data, but only as 
relevant to the roles of a DC and a DI. In this regard, 
if there are additional protections required, 
these should apply to both DC and DI. However, if 
additional rules apply to obtaining consent, these 
should only apply to DC. 

Question 2: Section 18 of the PDPA provides 
that an organisation may collect, use or disclose 
personal data about an individual only for 
purposes that a reasonable person would 
consider appropriate in the circumstances. What 
are examples of reasonable purposes for 
organisations to collect, use, or disclose children’s 
personal data? 

Organisations such as banks would likely collect, use 
or disclose children’s personal data, for the purpose 
of providing savings accounts and other products 
such as insurance (i.e. travel insurance, endowment 
plan for child’s education). 
  
However, we do not think the Advisory Guidelines 
need to be prescriptive on listing out the reasonable 
purposes. 

Question 3: When communicating with children, 
organisations must use language that is readily 
understandable by children, and can use visual 
and audio aids to support the child’s 
understanding.  What in your view are examples 
of such communication with children? 

While we have in general simplified the language 
used in our existing product disclosure documents 
with our customers, we might need to complement 
these with additional educational aids to explain to 
this customer segment who are children aged 13-17.  
 
Examples can be videos on how a savings account 
works, the payment functions/modes available and 
how to protect their accounts and report 
unauthorised transactions. These topics can also be 
in other forms such as a “cheat 
sheet”, cartoons, info-graphics, flow charts, 
diagrams, maps, etc. However, this should all only be 
as needed in order to be reasonable in each context.  
 
We respectfully request that the guidelines should 
not be prescriptive on this point. The key principle 
should be that organisations need to communicate 
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with children in a clear way so that they can 
understand. This will also depend on the age group  
the organisation is working with. There could be 
variation in level of understanding/maturity from the 
younger to the older end of the age group we are 
concerned with here (e.g. a 17 year old will 
understand a lot more than a 13 year old).  
  
Alternatively, the parent/guardian could be involved 
to support the child’s understanding, given that the 
children in this age group may be less aware of the 
risks of sharing data with organisations and the 
above education aids cannot adequately mitigate the 
risks. 

Question 4: How should organisations minimise 
the collection, use, and disclosure of children’s 
personal data?   
a. If an organisation were to collect personal data 
in order to ascertain their users’ age, what 
measures or best practices should an 
organisation be undertaking?      
b. If an organisation were to collect geolocation 
data, should geolocation be switched off by 
default so that products and services cannot 
automatically start collecting geolocation data 
when they are first used? 

For organisations such as banks, we collect date of 
birth as part of our customer due diligence.  For 
geolocation data, this could potentially be used for 
fraud monitoring e.g. customer is in Singapore but 
transactions are being initiated from 
overseas. Having the geolocation on will also help 
reduce the impact of fraudulent transactions and 
facilitate in providing prompt responses and actions. 
  
We are of the view that the 
proposed Advisory Guidelines need not be 
prescriptive on more specific data minimisation rules 
that need to apply to children’s data. The data 
minimisation principle is general and overarching 
that organisations should not collect excessive 
personal data and there is no need to set out 
prescriptive rules specific for children’s data. 

Question 5: What are examples of situations 
where an organisation should conduct a Data 
Protection Impact Assessment (DPIA) before 
releasing products or services likely to be 
accessed by children? What should an 
organisation consider when conducting such a 
DPIA? 

Nil  

Question 6: The PDPC notes that the age 
threshold of 13 years appears to be a significant 
one in relation to the protection of minors, and 
moving forward is considering to adopt the 
practical view that a child that is between 13 and 
17 years of age will have sufficient understanding 
to be able to consent on his or her own behalf to 
the collection, use, or disclosure of his or her 
personal data, as well as withdraw such 
consent. What are your views of when a child can 
give valid consent on his or her own behalf under 
the PDPA? 

We note that the PDPC has proposed to adopt a 
practical view that a child between 13 and 17 years 
of age can give a valid consent. However, the Civil 
Law Act sets the age of majority to enter contracts in 
Singapore as 18. Given the conflict between the Civil 
Law and the proposed Guideline, we anticipate 
issues pertaining to legal enforceability. On one 
hand, the PDPC is saying that children can give valid 
consent, however the Civil Law Act says that 
contracts with minors cannot be enforced. The PDPC 
should consider how these points interact. 



   
 
 

 3 

Internal 

 

Question 7: The PDPC has said that children’s 
personal data is of a more sensitive nature, and 
that organisations are required to take extra 
precautions and ensure higher standards of 
protection under the PDPA with regard to such 
data. The PDPC is considering making it a best 
practice for organisations handling children’s 
personal data, to implement both the Basic and 
Enhanced Practices listed in the Guide to Data 
Protection Practices for ICT systems. Are the 
practices listed in this Guide adequate? Are there 
additional measures that organisations should 
undertake for the protection of children’s data? 

For organisations such as banks, there are sectoral 
guidelines i.e. MAS’ Technology Risk Management 
Guidelines which banks are expected to comply 
with.  
  
The information protection control objectives for 
systems in both the MAS’ Technology Risk 
Management Guidelines and Basic and Enhanced 
Practices listed in the Guide to Data Protection 
Practices for ICT systems are principally aligned. 
Hence, from the perspective of banks, this should be 
considered adequate where technical controls are 
concerned for protection of children’s personal data. 

Question 8: The PDPC requires an organisation 
to notify each individual affected by a notifiable 
data breach in any manner that is reasonable in 
the circumstances. A notifiable data breach is a 
data breach that  
(a) results in, or is likely to result in, significant 
harm to an affected individual; or (b) is, or is likely 
to be, of a significant scale.    
 
Where a notifiable data breach occurs, under 
what circumstances do you think it would be 
prudent for the organisation to inform the child’s 
parent or guardian of the breach, considering that 
this would allow the parent or guardian to take 
steps to mitigate the harm to the child of the 
breach? 

We propose that the parent or guardian be informed 
only in circumstance where the data breach could 
result in significant harm to the child and only if 
parental consent was required when the initial 
collection happened.  
  
In the case of a bank, if we allow minors to apply for 
a bank account in their own name, without parental 
consent, then we are of the view that the parent or 
guardian does not need to be informed of a breach 
(which could be at odds with banking confidentiality 
rules). However, if a bank requires parental consent 
for customers below a certain age or a parent must 
apply together with very young child for certain kinds 
of accounts, then the parents should be informed of a 
notifiable data breach that is likely to result in 
significant harm to the child. 


